27.2.2011

Kasvihuoneen lämmityksestä

Kirjahyllyssä on WSOY:n kustantama neliosainen kirjasarja Kodin suuri puutarhatieto vuodelta 1984. Sen ensimmäisessä osassa on Satu Typpin kirjoittama parikymmensivuinen artikkeli "Kotikasvihuone". Artikkelissa käsitellään mm. kasvarin rakentamista, sijoittamista, lämmitystä, tuuletusta, ongelmia sekä annetaan katsaus kasvihuoneeseen soveltuvista kasveista.

Lämmityksen yhteydessä todettiin, että alustan lämpötila on kasveille paljon tärkeämpää kuin ilman lämpötila. Alustan lämpötilaa kannattaa mitata ennen istuttamista ja silloin tällöin kesän aikana. Mittaamiseen on hyvä käyttää min/max-mittaria.

Mullan lämpötilan pitää olla vähintään 10-12 astetta, mieluummin 18-20 astetta. Siemenet itävät parhaiten, kun alusta on noin 24 asteinen.

Lämmityskeinoiksi esitettiin sähkökaapeleita, lämminvesiputkia tai ilmakavavia. Tosin todettiin, että nämä tavat ovat aika harvinaisia kotikasvihuoneissa. Mielestäni sähkökapelit on miettimisen arvoinen seikka.

Typpi esitti myös olki- ja lantalämmitystä, jos niitä on saatavana. Olkipaalit pannaan maahan tehtyyn kaivantoon vieri viereen pari kolme viikkoa ennen kasvatusta. Olkia kastellaan perusteellisesti ja niille annetaan typpipitoista lannoitetta sekä kalkkia. Maatuminen alkaa ja käyvät aluksi kuumina. Myöhemmin lämpötila tasaantuu 18-20 asteeksi. Olkipaalien päälle levitetään 20-30 senttiä kasvuturvetta tai multaa, johon taimet istutetaan. Maatuvat oljet kykenevät pitäään lämmön pitkälle kesään.

Vastaavasti voidaan käyttää tuoretta tai vähän maatunutta lantaa. Kehikkoon 30-40 sentin kerrokseksi ja päälle karkeaa kasvijätettä. Kuumimman palamisen jälkeen kasvatuskerros päälle. Lantapohjalla olevia kasveja lannoitetaan niukasti kesän aikana.

Muista lämmityskeinoista Satu Typpi mainitseen sähköisen säteilylämmittimen (energia tulee suoraan kasvien hyväksi, ei lämmitä turhaan ilmaa). Tummia isoja vesiastioita kannattaa pinota tilan mukaan seinustoille. Pinnan tulee olla mieluummin himmeä, jolloin se absorboi parhaiten lämpöä. Pienillä pakkasilla hallaa voi karkoittaa polttamalla kynttilöitä tai pihasoihtua yön yli. Kylmillä ilmoilla luukut ja ovet suljetaan aikaisin iltapäivällä.

Itse mietin tämän artikkelin lämmitykseksi seuraavaa:
  • pohjalle Finnfoamia, elikkä suulakepuristettu polystyreenilevyä, ehkä 50 mm paksuinen levy riittää;
  • sähkökaapelit voisi asentaa levyn päälle, mahdollisesti putkeen suojaan pistoilta;
  • kuplamuovieristys (isot kuplat) sisäpuolelle toukokuussa;
  • katolle yöksi heitettäväksi avaruushuopa, joka estää IR-säteilyn karkaamisen avaruuteen;
  • säteilylämmitin voisi olla hyvä, pitääkö niitä olla monta? Vai pärjäisikö yhdellä?
  • 1,5 kW puhaltimen asennan termostaatin kanssa. Voisiko puhaltimen ilman johtaa jonkinlaisiin mullan alla oleviin kanaviin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti